
 
 
 
 
 
 

August 14, 2018 
 
Xx. Xxxx Xxx Xxxxxxx 
xxx Xxxxxxxxx 
Xxxxxxxx, XX  xxxxx 
 
VIA ELECTRONIC MAIL:  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 
 
 Re:  OSC File No. AD-18-xxxx 

 
Dear Mx. Xxx Xxxxxxx: 
 
 This letter from the U.S. Office of Special Counsel (OSC) responds to your request for an 
advisory opinion regarding the Hatch Act.1  Specifically, you asked whether you, an incumbent 
sheriff up for reelection in the Xxxxx xx Xxx Xxxx, may wear your uniform and drive your 
agency-issued vehicle to an event at which you gather signatures for your reelection nominating 
petition.  As described below, the Hatch Act does not prohibit such activity. 
 
 The Hatch Act governs the political activity of certain state and local government 
employees in order to protect the public workforce from partisan political influence and ensure 
the nonpartisan administration of laws.  See generally 5 U.S.C. §§ 1501-1508.  The Hatch Act 
applies to state and local government employees who work in the executive branch and whose 
principal employment is in connection with an activity financed in whole or in part by loans or 
grants made by the United States or a federal agency.2  5 U.S.C. § 1501(4).  Such employees 
generally may not:  (1) use their official authority or influence for the purpose of interfering with 
or affecting the result of an election or a nomination for office; (2) coerce, attempt to coerce, 
command, or advise another state or local government employee to engage in political activity; 
or (3) be a candidate for elective office, if the employee’s salary is paid completely by loans or 
grants made by the United States or a federal agency.  5 U.S.C. § 1502(a)(1)-(3).  Individuals 
holding elective office are exempt from the candidacy prohibition.  5 U.S.C. § 1502(c)(4).  
 
 We have interpreted the statutory restriction on an employee using official authority or 
influence to affect an election to prohibit most covered employees from using an official title or 
wearing an agency uniform while engaging in political activity.  However, we generally do not 
extend those prohibitions to employees holding elective office.  Congress has explicitly granted 
employees holding elective office greater leeway to engage in political activity by exempting 

                                                 
1 OSC is authorized by 5 U.S.C. § 1212(f) to issue opinions interpreting the Hatch Act. 
2 We assume for purposes of this advisory opinion that sheriffs in the Xxxxx xx Xxx Xxxx are within the executive 
branch and that you have duties in connection with an activity financed by the United States or a federal agency, and 
therefore that you are subject to the Hatch Act.   
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them from the candidacy prohibition.  Because incumbents already hold partisan political office, 
we have reasoned that incumbents do not violate the Hatch Act by wearing a uniform or using an 
official title while campaigning for reelection.  Thus, we have advised that a sheriff may attend 
campaign events while wearing his uniform and identifying himself as the sheriff or use 
photographs of himself in uniform for campaign purposes.  Similarly, a sheriff does not violate 
the Hatch Act by driving an agency-issued vehicle to a campaign event. 
 
 This is not to say that sheriffs are completely exempt from the prohibition on using 
official authority to interfere with or affect an election or a nomination for office.  Certain other 
actions, such as a sheriff offering leniency to an individual suspected of violating the law in 
exchange for that person’s promise to vote for the sheriff, would constitute a prohibited use of 
official authority.  Similarly, a sheriff may not go door-to-door canvassing for voter support 
while in uniform.  This is so because a private citizen, not knowing whether the sheriff was there 
to discuss a law enforcement matter, might feel compelled to open the door when that citizen 
would not feel similarly compelled to open the door for campaign volunteers or a candidate not 
in uniform.  To avoid creating any such feelings of compulsion, which would be a prohibited use 
of official authority, a sheriff should not engage in door-to-door canvassing while in uniform. 
 
  Additionally, sheriffs remain subject to the Hatch Act prohibition on coercing or 
attempting to coerce other employees into making political contributions.  See 5 U.S.C. 
§ 1502(a)(2).  Asking a subordinate employee to make a political contribution or volunteer for a 
political campaign is considered inherently coercive.  See Special Counsel v. Acconcia (CB-
1216-06-0007-T-1, February 26, 2007) (Initial Decision at 9), modified, 107 M.S.P.R. 60 (2007), 
citing Special Counsel v. Purnell, 37 M.S.P.R. 184, 195 (1988), aff’d sub nom. Fela v. U.S. Merit 
Sys. Prot. Bd., 730 F. Supp. 779 (N.D. Ohio 1989).  Where the supervisor-subordinate 
relationship exists, no particular words are required to establish coercion because virtually any 
language can be threatening.  See Special Counsel v. Gallagher, 44 M.S.P.R. 57, 76 (1990).  
Thus, sheriffs should not ask subordinate employees to contribute to a political campaign. 
 
  Please contact OSC attorney Eric Johnson at (202) 804-7044 if you have any additional 
questions. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
       

Erica S. Hamrick 
      Deputy Chief, Hatch Act Unit 
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